Sărbătorirea Zilei Învățătorului în Coreea de Sud

 • Originea sărbătorii

Se spune că Ziua Învățătorului în Coreea de Sud își are originea în Seul, în anul 1963, când o tânără echipă de la Crucea Roșie a început să îți viziteze foștii profesori la spital. Aceste vizite s-au transformat gradual într-o celebrare anuală, ce avea loc pe 26 Mai.

<Copiii oferind flori învățătoarei>

Sursa: CharacterMedia

 • Când se sărbătorește astăzi?

În cinstea comemorării aniversării lui Sejong cel Mare, creatorul alfabetului coreean, în 1965, Ziua Învățătorului a fost mutată pe 15 Mai. De asemenea, între anii 1973 și 1982, Coreea de Sud a anulat toate ceremoniile naționale legate de această sărbătoare. Sărbătorirea Zilei Învățătorului a fost reluată ulterior.

<Sejong cel Mare>

Sursa: The Seoul Guide

 

 • Ce primesc învățătorii de la elevi în această zi

De ziua Învățătorului, elevii îsi arată recunoștința prin a le oferii învățătorilor lor garoafe roșii, la fel ca cele pe care copiii le oferă părinților de ziua Părinților (8 Mai). Tradiția oferirii garoafelor a apărut în Coreea de Sud în 1963. De asemenea, elevii realizează “scrisori de dragoste” de mână, prin care își exprimă gratitudinea față de profesorii lor preferați.

<Scrisori făcute de elevi>

Sursa: CharacterMedia

<Ziua Învățătorului în 2012>

Sursa: Asian Correspondent

<Sărbătorirea zilei Învățătorului la Universitatea KyungSung din Busan>

Sursa: Busan Metropolitan City

<Învățătorii primind scrisori de la elevi, Insula Jeju, 2019>

Sursa: The Korea Herald

 • Școli închise de ziua Învățătorului?

În zilele noastre, unele școli fie au program scurt, fie nu țin orele deloc de ziua Învățătorului. Explicația constă în faptul că mulți părinți văd această zi drept scuză pentru a oferi profesorilor cadouri scumpe, care sunt considerate ca fiind o formă de mită. Conform legii “The Improper Solicitation and Graft Act”, cadoul nu ar trebui să fie mai scump de 50.000 won (aproximativ 170 RON).

Din acest motiv, conducerea unor școli preferă să organizeze ieșiri pentru profesorii lor pentru a evita această situație. Chiar și așa, atât elevi actuali, cât și foști elevi își vizitează profesorii în această zi.

<Cadouri pentru profesori>

Sursa: CharacterMedia

 • Ziua Învățătorului în jurul lumii

După cum probabil știm, Coreea de Sud nu este singura țară care sărbătorește și onorează ziua Învățătorului. Ziua Învățătorului este sărbătorită și în Mexic, fiind numită “Dia del Maestro”(Ziua Maestrului), și petrecându-se diferite evenimente cultural. India, Vietnam, Singapore, Filipine, Venezuela, România și Polonia sunt doar câteva dintre țările cunoscute prin faptul că sărbătoresc ziua Învățătorului într-o anumită formă, în principal prin pregătirea unor mici cadouri și activități pentru profesorii lor.

În Statele Unite ale Americii, Săptămâna Națională a aprecierii Profesorului, ce are loc în prima săptămână a lunii Mai, a fost stabilită în 1985, de către Asociația Părinților și a Profesorilor. Ziua Mondială a Învățătorului se sărbătorește de asemenea la nivel global pe data de 5 Octombrie.

<Posterul din 2018 pentru Ziua Mondială a Învățătorului>

       Sursa: Site-ul oficial UNESCO

 

 

 

Surse:

 1. https://charactermedia.com/5-facts-about-teachers-day-in-south-korea/
 2. https://www.timeanddate.com/holidays/south-korea/teachers-day
 3. https://en.unesco.org/commemorations/worldteachersday
 4. https://english.busan.go.kr/bsnews01/798595
 5. http://www.teacher-appreciation.info/Teachers_Day/South-Korea.asp
 6. https://asiancorrespondent.com/2012/05/teachers-day-2012-celebrated-in-korea/
 7. https://www.theseoulguide.com
 8. http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20190515000749

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.