Noul An Lunar Coreean (2019) – Anul Porcului de Aur

Noul An Lunar Coreean (구정, 음력설)

2019 – Anul Porcului de Aur (황금 돼지의 )

 

Cunoscut sub numele de Seollal (설날), Anul Nou coreean este prima zi a calendarului lunar coreean.

Seollal este cea mai importantă dintre sărbătorile tradiționale coreene. Aceasta constă într-o perioadă de celebrare, începând cu ziua de Anul Nou.

Sărbătorile de Anul Nou coreean durează trei zile. Este obișnuit și poate fi solicitat în cadrul acordurilor de negociere colectivă pentru întreprinderile sud-coreene ca acestea să fie închise de Anul Nou Lunar.

<Pavilionul Gyeonghoeru (경회루)>

În ciuda faptului că acest festival își are originea în antichitate, Seollal a fost amenințat ca  sărbătoare pentru aproximativ un secol până în anii 1980. A fost ignorată efectiv în perioada guvernării japoneze, ca parte a asimilării culturale cu Anul Nou al Soarelui, acesta având trei zile de celebrare. Anul Nou Lunar a fost restabilit doar ca sărbătoare de o zi,și numită Ziua Poporului în 1985. A fost numit Seollal în 1989, când a fost extins la trei zile, iar Anul Nou Solar a fost redus înapoi la două zile. Iar Anul Nou Solar este sărbătorit doar pentru o zi, la 1 Ianuarie. În Coreea de Sud, festivalul de Anul Nou Lunar se concentrează asupra reuniunilor familiale, anumitor tipuri de mâncăruri tradițional coreene și închinării în fața strămoșilor.

În timpul festivităților de Anul Nou, este obișnuit ca adulții să poarte costumul tradițional coreean în diverse culori, Hanbok (한복). Hanbok-ul tradițional al femeilor este alcătuit dintr-o cămașă sau o vestă și chima (치마), o fustă de jur-împrejur, care de obicei se poartă până în pământ. Hanbok-ul pentru bărbați constă dintr-o cămașă și baji (바지), care înseamnă pantaloni în limba Coreeană.

<Costumele tradiționale coreene – Hanbok (한복)>

Source: https://www.etsy.com/ie/listing/550517453/hanbok-luxury-korean-traditional-costume

 

Supa așteptată timp de un an

Tteokguk (떡국) este o mâncare tradițională coreeană care este consumată în mod obișnuit cu prilejul Anului Nou. Acest tip de mâncare este o supă cu găluște de orez, tăiate în felii subțiri. Conform tradiției, Anul Nou coreean este similar cu ziua de naștere a coreenilor, iar Tteokguk face parte din celebrarea acesteia. După ce terminați de mâncat Tteokguk, veți fi cu un an mai în vârstă.

<Tteokguk (떡국)>

Ziua de Anul Nou

Celebrarea zilei de Anul Nou în Coreea este similară cu tradițiile occidentale, cum ar fi petrecerile și focurile de artificii, pentru a întâmpina Anul Nou. O tradiție recentă constă în lovirea clopotului Boshingak. Clopotul a fost construit inițial în 1396 și este acum lovit doar la miezul nopții, pe 1 ianuarie.

Un alt obicei de Anul Nou este jocul Yunnori (윷놀이), un joc tradițional coreean.

<Yut-nori (윷놀이)> – Source: Wikipedia

Anul Porcului de Aur

A visa un porc înseamnă bogăție sau noroc în viața de zi cu zi a coreenilor. Ca mulți alți oameni asiatici, coreenii întâmpină Anul porcului ca fiind un an prosper, dintre cei  12 zei animalieri din Zodiacul chinezesc. Coreenii sunt încântați de venirea anului porcului, dat fiind că anul 2019 nu este unul obișnuit, ci un an foarte special, „Anul Porcului de Aur”, care vine odată la fiecare 600 de ani. Oamenii spun că bebelușii născuți în anul de porcului de aur vor avea o viață confortabilă și bogată.

O persoană nascută în acest an este foarte probabil sa fie un parinte bun în viitor. El poate fi iute de mânie, dar el este inteligent, cinstit, curajos, duce la capăt proiecte, galant și sincer. Oamenii născuți în aceșt an sunt cinstiți și simpli. Se pot baza pe ei înșiși pentru a vedea lucrurile limpede. Aceștia tind să fie populari, să dezvolte prietenii de durată și sunt vecini buni.

Anul Porcului: 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007. Oamenii născuți în Anul Porcului sunt loiali și atenți. Ei au, de asemenea, o mare sete de cunoaștere. Sunt iuți din fire și introvertiți, reușesc cu greu să-și facă prieteni, dar prieteniile lor sunt durabile. Uneori tind să fie prea onești pentru binele lor. Nu sunt buni în afaceri, sunt mai potriviți pentru literatură și artă. Zodiile lor compatibile sunt Iepurele, Oaia, Câinele, și Dragonul.

<Portretul Porcului din Zodiacul Chinezesc>

Source: The Seoul Times

Coreeni celebri născuți în Anul Porcului: Park Jimin (cântăreț – BTS), Kim Taehyung (cântăreț – BTS), Leeteuk (cântăreț – Super Junior), Kim Hee Chul (cântăreț – Super Junior) , Ahn Jae Wook (actor), Ahn Suk Hwan (actor), Choi Il Hwa (actor).

 

<La mulți ani și un An Nou fericit!>

Source: https://sunburstkorea.blogspot.com/

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.