Sărbători Naționale în Coreea de Sud

Ziua Anului Nou (양력설 sau 신정) – 1 Ianuarie

<Lovirea Clopotului la Bosingak>

Sursa: Yonhap news

 

Prima sărbătoare a Anului este Ziua Anului Nou, care este diferită de Seollal (Ziua Anului Nou Lunar). În această zi, coreenii mănâncă ‘tteokguk – 떡국 (supă cu găluște de orez), la fel ca și de Seollal, iar lovirea clopotului are loc la Bosingak (în Jongno, Seul).

 

Seollal (설날 – Noul An Lunar – 1 Ianurie în calendarul Lunar

<Tteokguk (떡국, Supă cu găluște de orez)>

Este prima zi din noul an în Calendarul Lunar. Coreenii țin o ceremonie în cinstea strămoșilor (제사), își vizitează rudele (de obicei în zonele rurale), ceea ce face ca o mare deplasare să aibă loc, întrucât  aceștia au 3-4 zile libere. De asemenea, copiii primesc bani de la cei mai în vârstă făcând o plecăciune formală (세배).

 

Ziua de 1 Martie

<Mișcarea Manse>

 Sursa: Donga Ilbo

Această zi este sărbătorită pentru a comemora Mișcarea de 1 Martie, prin care oamenii protestau împotriva Imperiului Japonez, care a cucerit peninsula Coreeană. Marșul a fost unul lipsit de violență, unde coreenii strigau “Manse” (만세, ura!) pe stradă. Acest marș a iscat multe mișcări pentru independență împotriva guvernării japoneze.

 

Ziua lui Buddha (석가탄신일 or 부처님 오신 )  – 8 Aprilie în calendarul Lunar

 <Lampion lotus>

Aniversarea lui Buddha nu este sărbătorită doar în Coreea de Sud, ci și în alte țări asiatice, precum China, Japonia și India. Aceasta este cea mai importantă sărbătoare pentru budiști, ocazie cu care are loc și Festivalul Lampioanelor Lotus(연등회).

 

Ziua copilului(어린이날)  – 5 Mai

 <Președintele Moon Jae-In la evenimentul de Ziua Copilului, 2018>

 Sursa: Kukmin Ilbo

 

Această zi este declarată în articolul 6 din Legea pentru Protecția Copiilor(아동복지법). Inițial a fost înființată de Bang Jeong-Hwan (방정환), sărbătoarea ținându-se pe data de 1 Mai în acea vreme. De obicei, în această zi copiii primesc cadouri de la părinți și merg în parcuri de distracție, cinema-uri, etc.

 

Ziua comemorării (현충일) – 6 Iunie

<Cimitirul Național din Seul>

Această zi se sărbătorește în cinstea militarilor care au decedat în timpul războiului Coreei și a altor bătălii importante. Steagul național este înălțat, iar la ora 10 dimineața este pornită o sirenă, oamenii făcând o rugăciune în gând.

 

Ziua Națională a Liberării/Independenței (광복절) – 15 August

 <Oamenii celebrând liberarea Coreei>

 Sursa: Asiae

Pe data de 15 August se sărbătorește obținerea independenței Coreei față de Imperiul Japonez, în urma predării acestora în August 1945, în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Steagul național este înălțat în această zi.

 

Chuseok (추석; Ziua Recunoștinței) – 15 August în Calendarul Lunar

 <Masă pentru ceremonia în cinstea strămoșilor>

Chuseok este una dintre cele mai importante sărbători în Coreea, împreună cu Seollal, care se sărbătorește de asemenea și în alte țări asiatice precum China, Japonia și Vietnam.

În perioada acestei sărbători, grânele și fructele nu sunt coapte încă. Coreenii țin o ceremonie în cinstea strămoșilor pentru a obține o recoltă bogată fără probleme. Aceștia au 3 zile libere, la fel ca de Seollal, un număr foarte mare de oameni îndreptându-se spre orașul natal.

 

Ziua Națională a Întemeierii (개천절) – 3 Octombrie

<Dangun, fondatorul Gojoseon-ului>

Sursa: Institutul Național de Istorie a Coreei

În Coreea, 개천절 înseamnă “Ziua în care se deschide cerul”, pentru a sărbători fondarea Imperiului Gojoseon (고조선) de către Dangun (단군). În această zi se înalță steagul național.

 

Ziua Hangeul (한글날) – 9 Octombrie

<Regele Sejong, inventatorul alfabetului Hangul>

Sursa: THEAsiaN

În această zi se sărbătorește crearea Hangeul-ului (한글, Alfabetul Coreean). În Coreea, se sărbătorește pe 9 Octombrie, zi în care Regele Sejong(세종대왕) a declarat alfabetul Hangeul. Oamenii care au contribuit la dezvoltatea limbii Coreene sunt apreciați în această zi.

 

Crăciunul(성탄절) – 25 Decembrie

<Patinoarul din Seoul City Hall de Crăciun>

Sursa: Nocut News

 

Această zi a fost declarată sărbătoare de către primul președinte al Coreei, Syngman Rhee. Crăciunul, alături de Aniversarea lui Buddha, este una dintre singurele sărbători religioase din Coreea.

 

 

Surse:

https://www.yna.co.kr/view/AKR20190101003900053

http://news.donga.com/List/Series_70070000001078/3/70070000001078/20180728/91254217/1

http://news.kmib.co.kr/article/view.asp?arcid=0012334407

http://www.asiae.co.kr/news/view.htm?idxno=2017081415212239461

http://contents.history.go.kr/mobile/ti/view.do?tabId=01&code=0&subjectId=ti_003&levelId=ti_003_0160#self

세종대왕님, ‘한글’ 어지럽히는 저들을 용서하소서···개소름·갠톡·고나리질·고대짤·뇌섹남·닥눈삼·베댓

http://www.nocutnews.co.kr/news/5080456

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.